ПЕРЛИТЕ НА АДРИАТИКА

Цена: 995.00 лв

ПЕРЛИТЕ НА АДРИАТИКА
26 септември - 3 октомври 2017
с чартър от Варна

цената включва всичко изписано по програмата, без входни такси за посещаваните обекти които възлизат на около 160 лева и се заплащат на място.

Първи ден 26.09.2017
Среща на летище Варна и отпътуване за Хърватия с директен чартърен полет в 16:30 ч. Кацане на летище Риека в 17:20 ч. и трансфер до Опатия. Настаняване в хотела. Свободно време. Вечеря. Нощувка.

Втори ден 27.09.2017
Закуска. В 08:30ч. отпътуване към полуостров Истрия, една от най-известните туристически дестинации в Хърватия. В началото на 20-ти век районът е бил част от Италия, като и днес се усеща силното й влияние. Тук можете да се насладите на местните кулинарни изкушения, да се докоснете до историята или да се отдадете на различни занимания сред свежа борова гора и нежен морски бриз. Истрия несъмнено е изключително красив район, както по крайбрежието, така и във вътрешността, с всичките й прилежащи краски в синьо, зелено и тюркоазено. Ровин е истински бисер, а в Пула ще откриете най - добре съхранената гладиаторска арена, която ще ви потопи в атмосферата на древния Рим. Групата от живописните острови Бриони, разположени близо до Пула са чудесна дестинация за еднодневна екскурзия. Истрия ще ви вдъхнови! Отпътуване за Пула и разглеждане на най-известните исторически забележителности, сред които са Колизеума - един от 6-те най-запазени в света, запазил голяма част от облика си непокътнат, руините на Римския Форум, Триумфалната арка на Сириус, храмът на Август, Византийския мавзолей от 6-ти век, средновековните римски и готически църкви и Венецианската крепост. Продължаваме към Ровин. Градът е защитен с висок каменист вълнолом, а къщите са построени на върха на скалите. От кулата на църквата Света Еуфемия, извисяваща се на 60 м. се открива прекрасна гледка към идилични сиви и червени покриви, комини, улици и площади, пристанища с акостирали кораби, лодки и частни яхти. Градът пази 17 вековна история, слави се с богати риболовни традиции и непокътнати природни дадености. Ровин ще ви зареди с естетическа наслада и не случайно е смятан за най - романтичния град в Хърватия. Ренесансовите градски стени, служили някога за защита, сега са частично съхранени и представляват южната и северната част на стария град. Не малко творци в миналото са били пленени от това място и неговата забележителна красота. Жул Верн, бащата на фантастиката, в търсене на уникални места за романите си, избира Ровин като определяща дестинация за някои глави от неговия роман Матиаш Шандор. Пътуването продължава през Лим - воден карстов каньон, обявен за специален морски резерват и място на невиждана красота, още едно доказателство за климатичните промени и геоложката еволюция на Истрия. Със своите ярко зелени води и разнообразна растителност, този каньон е един от най-красивите на Адриатическото крайбрежие. Маршрутът продължава към град Пореч - известен още под името Парентиум, построен върху старо илирийско селище датиращо от 1-ви век пр. н. е. и посещение на Еуфразиевата базилика античната улица Декуману, която все още носи силно венецианско влияние. Тук можете да опитате прочутото бяло вино Поречка малвазия, за което казват, че е едно от най-добрите в Хърватия. Връщане в Опатия. Вечеря. Нощувка.

Трети ден 28.09.2017
Закуска. Освобождаване на хотела. В. 8:30 ч. отпътуване към Национален парк Крка. Струва си да видите красиво разположените водопади, свързани от фантастични геоложки форми. Водните атракции образуват бариери от скали, островчета и езерца, между които можете спокойно да се разхождате. Най-големият от седемте водопада Крка, е с височина 84,5 метра. Тук са преброени над 860 вида растения. Национален парк Крка има възхитителна природа и изключително богата на флора и фауна. Той е дом на 222 вида птици, което го прави един от най-ценните орнитологични райони в Европа. В парка се помещава и единствения център за опитомяване и обучение на ястреби в Хърватия, където можете да видите демонстрация на лов с ястреби. Основан през 1985 г., националния парк Крка е разположен от двете страни на река Крка, от извора й в западното подножие на Динарските планини до вливането й в Адриатическо море. Общата му площ е 142 кв.км., а реката е дълга 72,5 км., като през 2/3 от пътя си тя преминава през варовиков каньон дълбок над 220 м. и дълъг 50 км. При преминаването на водата през този тесен и дълбок каньон от варовик се създават и водопадите, най-красивите, от които са Рошки Слап 25.5 м и Скрадински Бук 37,5 м. Отпътуване към Шибеник. Настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка.

Четвърти ден 29.09.2017
Закуска. Туристическа програма в Шибеник – град със средиземноморски климат, тесни и стръмни улички, водещи до атрактивни площади, съчетали модерни магазини със стилната архитектура на отминалите векове. Пешеходна разходка в града, съхранил културата на Византия, Венеция и Австро-Унгария, който крие в сърцето си една истинска принцеса от мрамор и варовик – Катедралата, посветена на Св. Яков. Строителството й отнело около 100 години е извършено на три етапа между 1431 и 1536 г. Дългия й период на градеж е оставил силни архитектурни отпечатъци. В началото катедралата е строена във венецианско-готически стил, а в последствие е завършена в тоскано - ренесансов образец, за да се превърне днес в уникален паметник на европейската сакрална архитектура, включен през 2001 г. в списъка на ЮНЕСКО за Световно и културно наследство. Следва разглеждане на крепостта Св. Архангел Михаил, построена през XV в. от дялан бял камък и разположена на 70 м. над морското равнище. Макар и основан през средновековието от хърватските крале, Шибеник достига пълния си разцвет по време на почти четиривековното венецианско владичество. Следва приятна разходка по настланите с мрамор шибенски улици и свободно време за кафе, снимки, или чаша вино под сянката на случайно избуял каперсов храст. Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.

Пети ден 30.09.2017
Закуска. Освобождаване на хотела. Очаква ни ден изпълнен с емоции. Предстои ни двучасова разходка с лодка до делтата на река Неретва - най-плодородната земя в Хърватия, райско кътче, където вирее всичко, но в същото време и важен остров обграден от дива природа, където между мандариновите насаждения и меандрите, живеят различни видове птици, земноводни и риби. В отминалите столетия, блатата и многобройните ръкави на делтата са били дом и убежище на славните неретвански пирати – най-опасния противник на мощната Венецианска република. На своите бързи и леки ладии неретванците се появявали изневиделица в проливите между адриатическите острови, обграждали и плячкосвали тежко натоварените кораби на венецианските търговци и изчезвали сред буйната растителност на делтата. Там дълбоко газещите съдове на венецианската военна флота не успявали да ги преследват. Следва пътешествие с традиционни неретвански лодки в комбинация с фото-сафари и богат обяд, където ще можете да опитате от традиционните местни специалитети. На кулинарните авантюристи предлагаме екзотичните жабешки бутчета и змиорки, приготвени по стари хърватски рецепти. Още с качването в лодките ще усетите гостоприемството на местните хора, които ще ви почерпят със сушени смокини и чаша домашна ракия. Отпътуване към Трогир. Настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка.

Шести ден 01.10.2017
Закуска. В 8:30 ч. отпътуване за Сплит, най - големия град на хърватското Адриатическо крайбрежие, вторият по големина след Загреб, сърцето на провинция средна Далмация. Сплит е прекрасен град, построен във венециански стил, в който се редуват приятни кафенета, ресторанти, художествени галерии и антикварни магазини. Тук се намира дворецът на римския император Диоклециан, който през 1979 г. е обявен от ЮНЕСКО за паметник на културата, заради средновековната си готическа архитектура, барокови сгради и останките от римската му първооснова. През VII в. по време на варварските нашествия, местното население използва двореца за убежище. Така той става център на жилищната и търговска част на града, какъвто е и до днес. В рамките на градските стени са издигнати много нови здания, които включват части от императорския дворец и съвсем объркват очертанията на неговите основи. От 1420 г. до началото на XIX век, Сплит се намира под властта на венецианците и се превръща в богато търговско пристанище. Построени са великолепни венецианско-готически дворци с уникална смесица от архитектурни стилове. Забележителностите, които ще посетим са дворецът на Диоклециан, католическата катедрала Св. Домний, Храма на Юпитер и бронзовата врата, която е главен вход към мавзолея на Диоклециан. Тук се намира и градския музей, който е прекрасен образец на венецианско - готическата архитектура, построен през XV век като резиденция на семейство Папалич. В него има богата колекция от скици, гербове, оръжия, мебели, монети и документи, които проследяват историята на града. Свободно време. Връщане в Трогир. Вечеря. Нощувка.

Седми ден 02.10.2017
Закуска. Туристическа програма в град Трогир, уютно разположен в пролива между континента и остров Чиово, град-музей под закрилата на Юнеско. Известния писател Бърнард Шоу, който посещава Трогир през 30-те години на миналия век го нарича Венеция в миниатюра. Лабиринтът от тесни улички, където едва се разминават двама души, малките къщички с прозорчета с неизменните дървени капаци, красивата крайбрежна алея, множеството кафенета и ресторантчета с автентична атмосфера, всичко това пренася неволно човек във време със съвършено друг ритъм на живот. Отпътуване към Задар. Туристическа програма в Задар - популярен туристически град с чудесни природни дадености и мек средиземноморски климат, разположен на далматинското крайбрежие на Хърватия. На запад от Задар е красивото Адриатическо море, а на север са разпръснати стотици малки островчета. През своята дълга история градът става свидетел на няколко важни момента в хърватската история. Тук през 1396 г. е създаден първия университет в страната, през 1536 г. е написан първия хърватски роман и е напечатан първия хърватски вестник. Разглеждане на кръглата църква Св. Донат; руините на Римския форум; Задарската катедрала; Цитаделата; Лъвската порта; Площадът на петте кладенеца и др. Настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка.

Осми ден 03.10.2017
Закуска. Освобождаване на хотела. Отпътуване към Риека. Туристическа програма с местен лицензиран екскурзовод. Посещение на градските забележителности: църквата Св. Йеролим, открояваща се с готическата си архитектура; катедралата Св. Вит благословена от Папа Йоан Павел II през 2003 г.; губернаторския дворец в стил Ренесанс; двореца Комуна и главната пешеходна артерия Корзо, осеяна с многобройни заведения и магазини. Над Риека гордо се извисява най-добре запазената средновековна крепост в Хърватия Търсат, чиито крепостни стени и кули се издигат на 20 м. височина. Следва посещение на хълма Тръсат, наречен още горен град и разглеждане отвън на църквата, Дева Мария, известна с чудотворната си икона закрилница на града. Тръсатския замък е и едно от най-добре запазените отбранителни съоръжения в Хърватия с внушителен силует, разположен на хълм на 138 м. над морското равнище. Маршрута ни продължава към северна Далмация и град Нин, наричан Енона по време на Римската империя. Нин е най-стария хърватски кралски град, постоянен църковен център и люлка на хърватската култура. Тук се намира бялата църквата Светия кръст от 9 ти век, известна като най-малката катедрала в света, както и каменния параклис Свети Никола. Посетителите на Стария град могат да влязат в него през един от двата моста или през запазената историческа порта на града, за да разгледат градските стени и ценните културно - исторически паметници. Трансфер до летище Риека. Полет в 18:10 ч. Пристигане на летище Варна в 21:00 ч.

Цената включва:
Чартърен полет Варна - Риека – Варна.
Летищни такси
Транспорт с лицензиран автобус по описания маршрут.
Ескурзоводско обслужване на български език по описания маршрут
1 нощувка в района на Задар в хотел 2/3* със закуска и вечеря.
2 нощувка в района на Трогир в хотел 2/3* със закуска и вечеря.
2 нощувка в района на Шибеник в хотел 2/3* със закуска и вечеря.
2 нощувка в района на Опатия в хотел 2/3* със закуска и вечеря.
Посещения и обслужване на място от местен лицензиран екскурзовод на български език при обиколките на Риека, Нин, Задар, Трогир, Сплит, Долината на р.Неретва, Шибеник и Истрия.
Медицинска застраховка с покритие 5000 евро за лица до 65 години.

Цената не включва:
Разглеждане на природен парк Крка, с включен билет за корабчето – цена за възрасти 100 HRK, за деца от 7 до 12г 50HRK.
Входни такси в Трогир и Сплит. Входните такси се заплащат отделно и на място – Сплит Етногравски музей 10 HRK, Катедралата и Храмът на Юпитер 15HRK, Трогир Катедралата Св. Лаврентий 40 HRK
Входни такси в Нин, Задар и Шибеник. Входните такси се заплащат отделно и на място – Нин музеят на солта 30 HRK, Архелогически музей 15HRK, Задар кръглата църква Св. Донат 15HRK, Шибеник катедралата Св. Якоб 45 HRK, крепостта Св. Архангел Михаил и барони 50HRK
Разходка със лодки и обяд в Национален парк Неретва – 185 HRK
Входни такси в Истрия. Входните такси се заплащат отделно и на място – Пореч – Еуфразиева Базилика с достъп до Епископската резиденция и Камбанарията – 30 HRK, Ровин – Църквата Св. Еуфемия качване на камбанарията – 10 HRK, Пула – Арена 40 HRK
Мед. застраховка с покритие 5000 евро за лица от 65 до 69 години - доплащане 10 лв.
Мед. застраховка с покритие 5000 евро за лица от 70 години до 79 години - доплащане 20 лв.
Парична единица на Хърватска: HRK - Хърватска куна 1 EUR ~ 7.2 HRK

ПЪЛНАТА ПРОГРАМА ИЗТЕГЛИ ОТ ТУК

Изпрати запитване